Кулінарія

Піца forever! Звичайний домашній італійський рецепт

Не дивлячись на те, що ми живемо в червоній зоні, де закриті всі ресторани і піцерії, можна все-таки замовити піцу додому. Звичайну піцу на тонкому тісті. Але піца на пишному тесті не гірше і до того ж, випечена будинку, вона відразу потрапляє на стіл, минаючи доставку.

Смачно вийшло, так що на двох шматочках ми не зупинилися.

І потім, ми все ще хворіємо коронавірусом і тому краще не піддавати кур’єра, що доставляє піцу небезпеки зараження. Гроші ж треба платити готівкою.

Ще один доказ, що я беру в розрахунок, висока піца – прародителька всіх інших видів. Рецепт простий і залишає простір для маневру – можна додати будь-які інгредієнти, що є в холодильнику.

Основних правил два: спочатку на тісто викладається томатний соус, потім моццарЕлла. Можна випікати одразу і вийде – раніше я давала рецепт, в якому забула вказати кількість дріжджів. Так що, користуючись нагодою виправляю мою помилку: на кілограм борошна береться 25 гр. свіжих дріжджів.

Якщо Маргеріта, вам здасться занадто простий, можна додати все що душенька не побажає і навіть потім придумати нову назву вийшла піці.

Я спекла піцу з варено-копченою шинкою. Зазвичай в цю піцу додають ще й печериці, але в мене не було і обійшлися без них. Ну, коли сусіди роблять покупки, то можуть і забути що-небудь, як сталося з грибами. Ми ж заразні і не можемо дати список покупок. Синьйор Піні диктував нашому сусідові Фабіо по телефону, а той записував. та не все записав. Але це не трагедія!

Для початку замісимо тісто. Я зазвичай розчиняю сіль, цукор і дріжджі в теплій воді і виливаю в борошно. Потім вливаю трохи оливкової олії і вимішую тісто. Залишаю його на пару годин підійти.

Вже підійшло.

Потім потрібно його ще раз вимісити і залишити відпочити хвилин 10. Потім відразу викласти на деко і руками розподілити по всьому листу. Я зволожую руки водою і розподіляю тісто, але можна змочити руки в маслі.

Я зробила порцію якраз для великого стандартного листа з духовки. Відставимо деко з тестом в бік і приготуємо соус.

На склянку томатної пульпи додаємо 1 ст. ложку оливкової олії і солі за смаком. Викладемо соус на тісто і розподілимо по всій піці. Потім викладемо нарізану кубиками моццарЕллу.

Моцарелли можна було додати.

Заключний акорд – шинка.

Тепер у добре розігріту духовку. Випікати 25-30 хвилин при 220-230 градусів. Я завжди включаю режим нагріву знизу, хвилин на десять, а потім включаю режим вентиляції.

Піца прекрасно пропеклась. Тісто ніжне з хрусткою скоринкою знизу.

Різати піцу я люблю ножицями.

Загалом піца вдалася! Завтра синьйор Ніка їде в лікарню здавати тест на коронавірус, ну, і ми вирішили, як тільки наш карантин закінчиться запросити Фабіо на піцу, а то він купив аж 200 гр. свіжих дріжджів (гриби, забув). Треба ж якось використовувати всі ці дріжджі. Тим більше, що і піца і останнім часом у мене вдаються на славу – ось що значить нікуди не поспішати. Іноді вболівати можна навіть із задоволенням.

Інгредієнти

тісто:

борошно першого сорту – 500 гр.

вода – 300 гр.

дріжджі свіжі – 12,5 гр. або пакетик сухих

оливкова олія – 1 ст. ложка

сіль – 1 чайна ложка

цукор – 1 чайна ложка

начинка:

Соус – томатна пульпа 1 стакан + оливкова олія 1 ст. ложка + сіль за смаком

МоццарЕлла – 2 шт. по 125 гр. (хто любить, може додати ще 1 моццарЕллу)

шинка варено-копчена – 100 гр.

гриби, яких не було – 150 гр. нарізати на тонкі пластинки.

Крім того, можна змастити деко олією – за необхідності, а можна застелити пергаментом. Я використовувала масло, 2 ст. ложки.

Як-то я пообіцяла дати рецепт піци з цибулею, так от, часто її роблять без томатного соусу, але з консервованим в олії тунцем (масло треба злити). Тобто, на тісто викладається моццарЕлла, сиру цибулю і зверху консервований тунець, попередньо розім’яту виделкою. Лука на великій деко потрібно пів цибулини. Якщо вам дуже подобається цибулю і ви хочете покласти його більше, то тоді краще його спочатку згасити з невеликою кількістю води і масла. Я ж віддаю перевагу бланшувати його в киплячій підсоленій воді 1 хвилину, потім сполоснути в холодній воді. Після цього викладаю його на моццарЕллу і зверху тунець. Тунця треба дві баночки по 80 гр. Лука треба не більше 1 середньої цибулини. А всі інші інгредієнти, як в рецепті вище. Смачно виходить.