Мільйон рецептів окрошки, але тільки 3 правила для ідеального результату
В інтернетах і збірниках рецептур можна зустріти безліч рецептів окрошки. Окрошка буває самою різною: м’ясне, пісне, рибне, осіння, з грибами. . . Це не рахуючи того, що кожен умілець готує по-своєму.
Тому не буду розповідати свій самий-самий правильний рецепт. Немає. Такого не буває – рецептів багато. Ця стаття про те, якими користуватися правилами, щоб вийшло смачно.
1. Сіль
Не соліть окрошку. Окрошку солять перед їжею, коли наливають рідину, будь то квас, айран, кефір або ще що.
Чому?
Уявіть ситуацію:
- нарізали всі продукти
- змішали
- посолили
- поїли
- інше прибрали в холодильник на потім
- потім дістаєте окрошку – а там пів каструлі соку від огірків, редиски, зелені. В цьому соку немає смаку. Овочі без соку м’які, в’ялі, без хрускоту і соковитості – втрачається відчуття свіжості, яке ми так цінуємо в окрошку.
Це відбувається тому що сіль витягує воду, особливо з овочів. Окрошку потрібно солити індивідуально – в тарілці. Ще краще, зробити заправку для окрошки. Я змішую хрін і сіль – отримую простеньку заправку, яку використовую замість солі.
Знаменитий історик кухні Похльобкін засудив би такий підхід. Він писав, що у ній не повинно бути гострих і різких приправ та овочів. Але мені прісна окрошка здається занадто прісною, а от з хріном – саме те.
Сам Похльобкін рекомендував заливати м’ясо огірковим розсолом. Власне, а чим це не заправка?
2. Нарізка
Окрошка – не суп-пюре, і не грецький салат. Смак окрошки найкраще розкривається, якщо дотримана правильна нарізка продуктів.
В будь-якому блюді нарізка різних продуктів повинна бути приблизно однаковою. Так всі смаки відчуваються рівномірно, їсти зручніше і виглядає краще. Бувають винятки, але це навмисний хід і він обґрунтований. А за замовчуванням – всі однакового розміру.
Краща нарізка для окрошки – маленький кубик, 5-7 мм
Чому?
Занадто дрібна нарізка перетворює суп суп-пюре або рідку кашу – для рідини не залишається місця.
Занадто велика заважає насолодитися повноцінним смаком – зачерпуєте ложку супу, а там 1 картоплина або огірок, або ковбаса. Немає комбінації смаків, вони розділені із-за того, що занадто великі шматки не поміщаються на ложці в потрібному різноманітності.
3. Зелень
Окрошка – річний холодний суп. Він повинен бути освіжаючим. Треба витягувати максимум користі і смаку з літа: беріть побільше свіжих овочів і зелені. Особливо зелені – це та користь, і легкість, і свіжість, і смак.