Холодний борщ. Сімейний рецепт
Приїжджаючи на дачу в травневі свята ми протоплюємо грубку, щоб створити в будинку комфортну середу. І я обов’язково томлю на печі буряк для холодного і борщів зелених. Це блюдо вдало замінить злегка набридлу окрошку.
Як приготувати борщ я зараз розповім. Буряк добре мию, заливаю холодною водою і ставлю на піч години на 1,5-2. Вода повинна злегка булькати. При необхідності підливаю холодну воду, щоб буряк була покрита. Окремо відварюю картоплю в мундирі і яйця.
По закінченні часу буряк остуджую, чищу і нарізаю тонкою соломкою (можна натерти на тертці, але соломкою мені більше подобається). Заливаю окропом, додаємо за смаком сіль, цукор, лимонний сік або 9%-ний оцет. Як правило, роблю це ввечері, щоб буряк настоялася. Можна наполягати пару годин, але чим довше буряк настоюється, тим смачніше.
Перед подачею все змішати, додати в порційну тарілку зубчик яйця, 1-2 ложки сметани, прикрасити зеленню і запрошувати рідних до столу.
Рецепт
- 1 велика буряк
- 2-3 шт. вареної картоплі
- 2 варених яйця
- 1-2 свіжих огірка
- Пучок зеленого цибулі
- Сіль за смаком
- Цукор за смаком
- Сік лимона або 1-2 ст. л. столового 9% оцту
- 1-1,5 л. окропу (по густоті страва має нагадувати окрошку)
Опції
- Ковбаса варена
- Запечена куряча грудка або будь-варене м’ясо
- Редис
Заправка
- Сметана (жирна смачніше)
- Зелень, що є в наявності (кріп, м’ята або зелена цибуля)