Кулінарія

Холодний борщ. Сімейний рецепт

Приїжджаючи на дачу в травневі свята ми протоплюємо грубку, щоб створити в будинку комфортну середу. І я обов’язково томлю на печі буряк для холодного і борщів зелених. Це блюдо вдало замінить злегка набридлу окрошку.

Як приготувати борщ я зараз розповім. Буряк добре мию, заливаю холодною водою і ставлю на піч години на 1,5-2. Вода повинна злегка булькати. При необхідності підливаю холодну воду, щоб буряк була покрита. Окремо відварюю картоплю в мундирі і яйця.

По закінченні часу буряк остуджую, чищу і нарізаю тонкою соломкою (можна натерти на тертці, але соломкою мені більше подобається). Заливаю окропом, додаємо за смаком сіль, цукор, лимонний сік або 9%-ний оцет. Як правило, роблю це ввечері, щоб буряк настоялася. Можна наполягати пару годин, але чим довше буряк настоюється, тим смачніше.

Перед подачею все змішати, додати в порційну тарілку зубчик яйця, 1-2 ложки сметани, прикрасити зеленню і запрошувати рідних до столу.

Рецепт

  • 1 велика буряк
  • 2-3 шт. вареної картоплі
  • 2 варених яйця
  • 1-2 свіжих огірка
  • Пучок зеленого цибулі
  • Сіль за смаком
  • Цукор за смаком
  • Сік лимона або 1-2 ст. л. столового 9% оцту
  • 1-1,5 л. окропу (по густоті страва має нагадувати окрошку)

Опції

  • Ковбаса варена
  • Запечена куряча грудка або будь-варене м’ясо
  • Редис

Заправка

  • Сметана (жирна смачніше)
  • Зелень, що є в наявності (кріп, м’ята або зелена цибуля)