Як правильно вибирати малину і скільки ягід в день можна з’їсти?
У середу, 19 липня, жителі відзначають День пиріжків з малиновим варенням. Свято неофіційне, але улюблений багатьма. На честь свята в ряді регіонів жителі влаштовують тематичні заходи та майстер-класи, діляться один з одним рецептами малинового варення і випічкою з начинкою з цієї ароматної ягоди. Тим більше, що сезон малини якраз в самому розпалі.
Яку малину в магазині краще не купувати?
Найкраще звернути увагу на цілі та сухі ягоди. Вони повинні бути в неглибокій щільній тарі з натуральних матеріалів (картон або тріска). Оптимальна упаковка малини – 125 або 250 р. Ягоди у пакетах або у великих ємностях часто втрачають свій зовнішній вигляд. Під вагою і тертям верхніх шарів нижні малинки тріскаються, мнуться і пускають сік, що прискорює процес бродіння. Наприклад, рекомендують перед покупкою тихенько струсити коробку. Ягоди в ній повинні вільно переміщатися всередині, якщо вони все «склеєні», то відмовтеся від покупки – є ризик того, що на ягодах розвивається цвіль і почалися гнильні процеси.
Як зберігати свіжу малину?
Коли ви принесли малину додому, то обов’язково її переберіть. Потрібно прибрати з контейнера будь-які м’які ягоди, щоб цвіль не поширювалася. Потім помийте їх, з’їжте, пустіть на варення або заморозьте. Свіжа малина не зберігається довго – максимум двоє-троє доби у холодильнику, а в морозилці продовжити термін придатності ягоди можна до півроку. При цьому фахівці рекомендують зберігати у холодильнику тільки сухі ягоди, розкладені в один шар, інакше з-за зайвої вологи і під тиском вони швидко зіпсуються.
Як правильно мити малину?
Тут немає нічого складного, але є нюанси. Малина – тендітна, тому намивати кожну ягідку не потрібно, щоб не пошкодити. Малину треба обережно пересипати в друшляк, потім занурити його в миску з холодною, а потім гарячою водою (щоб прибрати всі мікроби). Потім друшляк обережно потрясти і дати ягодам стекти.
Після розкладіть їх на паперовому рушнику, щоб висушити.
У чому користь і шкоду малини?
Малина приносить більше користі, ніж шкоди. У топ-5 корисних властивостей ягоди, на думку співробітників увійшли:
- поліпшення роботи мозку;
- зниження цукру в крові;
- підтримання здоров’я серця;
- поліпшення роботи органів травлення, нирок, печінки і жовчного міхура;
- зменшення ризику розвитку артриту.
Також малина активно використовується як потогінний засіб при застуді. Однак при ряді захворювань ягоду краще виключити з раціону. Наприклад, якщо є гастрит, виразкова хвороба шлунка або алергічна реакція.
Скільки малини можна з’їсти за добу?
З ягодою малиною краще не переборщувати, а знати міру. Експерти наводять наступний добовий норматив:
- дорослим можна їсти до 400 г ягоди на добу;
- дітям – по 160-200 г.
Ці нормативи дійсні за умови, що у людини немає алергії на малину або якихось інших медичних протипоказань, підкреслили у відомстві.